Coşul meu

Cum alegem maternitatea şi medicul care ne asistă la naştere

La ce să ne uităm când alegem maternitatea unde vom naște.

Dacă este de stat sau privată - la stat condițiile de găzduire nu sunt, după cum se ştie, dintre cele mai bune, dar aici există de cele mai multe ori posibilitatea de a interveni rapid în caz de probleme de sănătate ale copilului sau ale mamei. Unele dintre maternitățile private nu sunt dotate complet şi te vor trimite tot la o maternitate de stat în caz de probleme. De aceea, indiferent unde alegeţi să naşteţi, trebuie să vă uitaţi foarte atent dacă maternitatea deţine toate dotările necesare pentru intervenţii de urgenţă. Nu rămâneţi pe ideea că nu vor fi probleme pentru că nu se ştie. Elicopterele transportă nou-născuţii cu probleme de sănătate dintr-o maternitate în alta. Din păcate, nu toți copiii rezistă transportului, așa încât e mai bine să vă aflați din prima unde trebuie.

Dacă este Spital Prieten al Copilului*.

Dacă copilul e lăsat să se atașeze la sân în prima oră - cu cât copilul e atașat mai târziu la sân, cu atât el e mai puțin interesat de piept și apar probleme în alăptare. Unele maternități vă dau copilul imediat, altele vă dau copilul abia a doua zi.

Dacă se practică sistemul 'rooming in' - unele maternități vă dau voie să staţi cu copilul în cameră, altele nu acceptă.

Ajutor în alăptare - unele maternități sunt prietene cu alăptarea și vă ajută cu atașarea la sân a copilului, altele vă lasă să vă descurcaţi.

Administrarea de oxitocină și alte medicamente la naștere - în unele maternități vi se respectă decizia de a naște natural, fără a grăbi nașterea, în altele, nașterea este provocată, grăbită. Puteți să discutați cu medicul care vă va supraveghea nașterea despre perspectiva sa asupra utilizării de rutină a oxitocinei.

Referitor la medicul care ne asistă la naștere, aș alege unul care nu face avorturi, ci susține viața. Aș căuta referințe printre apropiați, nu de pe Internet unde circulă diverse interese, aș alege un bun obstetrician care să facă epiziotomie doar dacă e cazul și care să nu facă cezariană la cerere, ci doar dacă e necesar.

M-ar interesa să găsesc pe cineva care să se implice în problemele sarcinii și care să mă ajute să le depășesc. Nu mă îndoapă cu vitamine (excesele pot avea efecte negative), nu mă trimite să fac teste de screening pentru sindrom Down (care sunt o probabilitate matematică și care au eșuat în multe cazuri), nu mă obligă să fac 20 de ecografii de rutină, susține alăptarea, mă susține moral, îmi dă încredere, nu dispare imediat după naştere, ci mă ajută și după naștere dacă am probleme. Şi să nu uităm poate cel mai important aspect, să se prezinte în sala de naşteri în timp util.

* Iniţiativa Spitalul Prieten al Copilului.

Dacă o maternitate doreşte să fie desemnată Spital Prieten al Copilului, ea trebuie să respecte şi să pună în aplicare urmatorii 10 paşi.
1. Să aibă o politică scrisă privind alăptarea care să fie comunicată regulat întregului personal de îngrijire.
2. Să instruiască întregul personal de îngrijire în scopul aplicării acestei politici.
3. Să informeze toate gravidele despre avantajele alăptării şi aspectele practice ale alăptării.
4. Să ajute mamele să înceapă alăptarea în primele cinci minute după naştere sau imediat ce mama îşi revine după anestezie (pentru naşterile prin cezariană cu anestezie generală).
5. Să arate mamelor cum să alăpteze şi cum să menţină secreţia lactată chiar atunci când sunt despărţite de copiii lor.
6. Să nu ofere nou-născuţilor alimente sau lichide, altele decât laptele matern, cu excepţia cazurilor cu indicaţie medicală.
7. Să practice rooming-in-ul, care permite mamei şi copilului să rămână împreună 24 ore pe zi.
8. Să încurajeze alăptarea la cererea copilului.
9. Să nu ofere suzete sau tetine (biberon) copiilor care sug la sân.
10. Să încurajeze constituirea grupurilor de sprijin pentru mame şi să orienteze mamele către aceste grupuri de sprijin la externarea din maternitate.


Stats